Hjem Blog Lysstyring
Lysstyring

Lysstyring

Du kan styre lysene med Fjernkontroller, brytere, smarttelefon, nettbrett og smartTV (LifeDomus) For å gjøre dette trenger du en dimmer eller et rele for hver av de sonene du skal styre separat.

Lysstyring

Lys, hva skal man velge og hvorfor velger man de lysene man ender opp med? Dette er ikke lett å svare på men ofte så er vi styrt av våre egne behov og en god porsjon impuls. Ofte tenker man ikke over hva og hvordan disse skal brukes. Noen bruker fag rådgivere og da får en det en ønsker seg. For å styre disse lysene er det viktig at en får elementene satt sammen riktig slik at dette fungerer fra første dag.

Definerer man at en skal ha allmennlys, interiør/effektlys, nyttelys og utelys så er man på riktig spor og vi skal her prøve å gi et lite innblikk i hva dette innebærer.

Allmennlys: Dette er lys som ofte skal gi godt nok lys i boligen for å ha trivsel og godt nok lys og samtidig lyse opp områder. Disse lysene monteres ofte i tak og gir lys ned på det området du skal belyse eller være i.  

Spotter, ledstriper, skinnelys, kupler, panel eller pendler er svært ofte benyttet til dette. Disse lysene skal dimmes slik at de kan dempes for å lage stemninger for familien når en spiser middag, ser på TV, lager mat, har gjester eller går til ro for kvelden. Disse lyskildene må derfor være beregnet for å kunne dimmes og dette beror på lyskilden men aller mest på at driveren som følger med lyskilden er beregnet for dette.  Her benyttes ulike dimmeprinsipp og du må rådføre deg med fagmannen din.

Interiørlys/effektlys: Dette er ofte lys som skal lage stemninger eller lyse opp spesielle møbler, planter, malerier, trapper, ildstedet, etc.

Veggbelysning, LEDstriper. pendler, møbelspotter er ofte benyttet til dette. Noen eksempler er nattlys i gangen, LED striper i trappetrinnene, møbelspotter innfelt i karmen over vinduene, pendel hengt over en plante, etc. Disse lysene skal som oftest kun styres på et rele, men noen velger å dimme også. Spesielt for trappetrinnene vil en dimme.

Nyttelys er vi tenker mest som noe vi alle bør ha. Her tenker vi på benkelys under overskap, speilbelysning på badet, sengelampeneområdelys utenfor garasjen din eller pullerter langs veien opp til hovedveien. Armaturer vi velger da er lys som gir mye mer lys i større områder. Som oftest styrt via rele men da over sentralt plassert astrour eller ukesur for å slippe å slå de manuelt på/av når det blir mørket, er natt eller når dagryet nærmer seg.

Utelys er de lysene vi bruker for å lyse opp inngangsdøren og inngangspartiet, fasaden terrassen, balkongen, etc. Her benytter vi spotter, LED striper, opp/ned lys, gelenderlys, lys i glassfasade på veranda, opplys fra steinhellene eller under rosebusken. Noen benytter også lys i gesimskassen på både huset og til garasjen.

Felles er at alt kan styres automatisk eller bare med en knapp, slik at du slipper å tenke på hva og hvordan man skal slå av lyset eller stille på det på når du har behov for det. Du kan til og med snakke til lyset og be det slå seg på av seg selv.

Lysstyring
Din handlekurv