Leilighet

Skal du kjøpe ny leilighet eller renovere din leilighet

Nedenfor kan du lese om hva et Smarthus inneholder i en leilighet og hva som er viktig å tenke over. Du vil også kunne få litt ideer til hva du kan få installert for maksimal trivsel og komfort.

Karisvingen Tromsø.jpg
Begynnelsen - ny eller renoveringsprosjekt?

Når du skal kjøpe leilighet så vil du være involvert i en masse valg og da er det smart å være med så tidlig som mulig i prosessen. Det gjør at du kan få en langt rimeligere løsning for drømme huset ditt. Skal du renovere kan det være lurt å rådføre deg med fagfolk som elektriker, rørlegger og VVS om hva som kreves. 

Hva kan et Smarthus inneholde for deg i et rekkehus eller enebolig:

Typiske funksjoner som installeres:
- ENØK Styring av varme, enten det er elektriske eller vannbåren varme.
- Solskjerming for å unngå at kjølebehovet øker samtidig med varmebehovet.
- Lyssetting med både allmenn- og effektbelysning, setter stemninger i huset ditt. 
- Innbruddsalarm og spenningsvakt gir deg sikkerhet og passer på kritiske elementer.
- Lekkasje- og brannalarm er påbudt så dette er en selvfølge.
- Overvåking med kamera som gir deg full oversikt når du er borte.
- Elektronisk åpning av garasjeport og inngangsdører.
- Musikk i de rom du ønsker å strømme internett radio og musikkfiler.
- Ringeklokkesystem med kamera som kobler seg opp på SmartTV.
Dette er bare noen av de funksjonene som er blitt standard i et Smarthus og alt skal styres sammen i en eneste APP.

Hvilken type varme skal installeres og hvordan kan man enkelt ivareta ENØK (ENergi ØKonomiserende tiltak) for å spare penger på både kort og lang sikt. Da med automatisk redusering av varmen når du går ut eller går til ro på kvelden, men også øke varmen slik at du har normal temperatur når du kommer hjem eller står opp på morgenen.

Funksjonen får du selvsagt på en APP, både på din smart telefon og nettbrett, slik at du uten kostnad på abonnementer kan styre huset slik du ønsker hvor hen du er i verden.

Hør med elektrikeren din om hva du bør velge av vannbåren varme eller elektrisk varme i gulvene dine. 

Hvordan kan du belyse leiligheten på en smart og effektiv måte, uten å «pepre» taket med lyskilder. I tillegg så ønsker man jo et varmt hjem og da vil både allmenn lys og effektbelysning også være en faktor når du skal ha gjester eller bare litt ost og kjeks med din kjære. Her vil det også være naturlig å se på interiøret, hvilken benkeplate skal du ha og hvilken farge vil det være på vegger i allmenn rom. 

 

Dette henger sammen med hvilke type lys som man kan installere. I «allmenn rom» som stue, spisestue og TV stue så ønsker vi så varmt lys som mulig og da gjerne kanskje lys som kan gi deg fra 2000K – 2800K. Kelvin (K) er betegnelsen på hvilken farge lyskilder har. For kjøkken så vil det typisk være et litt klarere og renere hvitt lys under overskap og over kjøkken øy på 3000k, for bedre å kunne se fargene på det du holder på. Allmennbelysningen kan være et varmere lys. For bad kan du ha et hvitere, men allikevel varmt lys på 3000k.

 

Design på brytere og stikkontakter skal ofte matche interiøret og vanligvis så er det designbrytere i sort, aluminium/stål eller hvit som er trenden samt at en installerer smartbrett som styrepanel i matchende farger for slike rom. Stikkontakter er ofte hvite der hvor de ikke synes og i samme farge som bryterne der hvor de synes.

 

Du må også tenke igjennom om du vil at lyset skal kunne dimmes eller bare slå av/på. Typisk er badet, hvor det ofte er på/av av speillys mens takbelysningen er dimmet. Noen vil ha en nisje i dusj eller over badekar, hvor sjampo og balsam eller boblevannet kan stå avkjølt til dagens deilige bad. Selvsagt er det stilig at det er lys i denne nisja.

 

Ved utgangsdører vil en svært ofte ha en «borte/hjemme» bryter som med et klikk på borte funksjonen settes leiligheten i den modus du ønsker med f.eks. senke varmen, slå av lysene, senke persiennene, senker hastigheten på friskluft aggregatet  og slår på alarmen. Når du kommer hjem så skjer det motsatte.

 

Allmennrom vil typisk ha scenariefunksjoner, hvor du slipper å trykke på mange dimmere eller brytere for å stille inn lyset, men enkelt kan ha ulike scenarier for når du kommer hjem, lager middag, tar kvelden, ser på TV, har gjester eller rett og slett bare skal ha en rolig kveld. Alle funksjoner styres da etter kun et trykk på en av bryterne. Det er selvsagt populært å ha en God natt og god morgen funksjon ved sengen, hvor en, når en har lagt seg i sengen, trykker huset i nattstilling og i dagstilling når du står opp.

Alle lysfunksjoner styres da fra samme APP som varmen

 

Skal du ha persienner, gardiner eller screens så tenk automatikkstyring av disse for de skal også sørge for at du sparer energi og dermed penger. Om dette ikke er styrt så kan du få oppvarming av et rom unødvendig slik at behovet for kjøling vil bli stort og da må jo aggregatet forsyne rommene med mere kald friskluft som igjen er en kostnad. Alle elementene styres fra en APP.

Alt dette styres da fra samme APP som til Lys og Varme.

 

Alarm er noe av det viktigste du skal tenke på. Ønsker du vektertjenester når alarmen går eller er det nok at du får beskjed via detektorer og sirener om at det er blitt forsøkt å bryte seg inn , har vannlekkasje eller røykutvikling. Det samme vil være presserende for om spenningen til kjøleskap og fryser eller annet viktig utstyr er borte. Her kan du via Delta Dore smarthus alarm kunne få en melding på telefonen eller SMS om du ønsker dette. Det er ingen årlige kostnader forbundet med alarmsystemet til Delta Dore.

Du styrer alarmen på den samme APP som for lys, varme og persienner.

 

Med et styresystem basert på Delta Dore eller KNX  vil du også ha full kontroll over utendørs belysning via f.eks Astrour funksjoner som slår av og på lyset etter hvor på døgnet man befinner seg.

 

Svært ofte ønskes det integrasjon med SmartTV og Lyd i alle rom (Sonos, Heos, etc), Varmepumper, elektroniske låser, multimedia med lyd, video og bilde, garasjeporter, motoriserte vinduer og ventilasjonssystem kan integreres i systemene. Du kan være sikker på at dører og vinduer er lukket, og at elektriske apparater er avslått når du forlater boligen.

 

Alle funksjoner kan styres og kontrolleres med eksempelvis brytere, fjernkontroll, PC, smarttelefon, nettbrett, etc. Du har dermed full kontroll med smarthuset enten du er hjemme eller borte.

Delta Dore og KNX kan integreres slik at du kan ha det beste fra begge systemer koblet sammen. Alle våre produkter og løsninger skal gi deg som bruker en bedre opplevelse med god komfort, sikkerhet, trygghet og kontroll på energiforbruket.

IMG_4209.JPG
I dette kjøkkenet benyttes Downlights av typen Sparrow II med 2700k samt led profiler og Led stripe som lys under overskapet og ned på benkeplaten. Også her er lyset varmt med 2700k på en 14,4W/m ledstripe
ydfnX4Fg.jpeg
I Denne TV stuen er det benyttet 2 ulike takbelysninger, en armatur som heter Muro, som gir et asymmetrisk lysbilde og lyser rett ned i tillegg til å lyse på veggflaten, selv om den er plassert i taket, ca. 40cm fra vegg. Den andre er en armatur som heter Tre, som er innfellbare lysarmaturer som ikke blender, er diskret men gir samtidig en varmt og fint lysbilde på gulvet