Hjem Blog Hytte
Hytte

Hytte

Nedenfor kan du lese om hva et Smarthus bør og kan inneholde i en hytte, uansett om størrelse og hva som er viktig å tenke over. Du vil også kunne få litt ideer til hva du kan få installert for maksimal trivsel og komfort. Selvsagt hjelper vi deg med løsningsforslag og få «app» som setter hytta i varmemodus eller frostsikring med sentral styring.

Hytte

Når du skal bygge ny hytte så lønner det seg stort å være aktiv med i prosessen og være involvert i de valgene du må avklare så tidlig som mulig i prosessen. Det gjør at du kan få en langt rimeligere løsning for drømme huset ditt. Skal du renovere kan det være lurt å rådføre seg med fagfolk som elektriker, rørlegger og VVS om hva som kreves.

I moderne hytter er det litt andre ting man gjerne fokuserer på med installasjoner av Smarthus teknologi og dette kan kort beskrives som kontroll, styring, regulering og overvåking av elektriske installasjoner i din hytte.  Automasjonen bidrar til økt og bedre komfort, lavere energiforbruk og en høyere sikkerhet for deg.  

Noen eksempler på smarthus funksjoner er:

Det de aller fleste ønsker seg først og fremst er muligheten for å styre varmen via APP hvor hen du er og sette på varmen via APPEN slik at når du ankommer hytta så er den på f.eks 20 grader og holder komforttemperatur. Det samme gjelder når du forlater hytta, med å sette den ned på enten frostsikring (10 grader) eller til en middeltemperatur på f.eks. 14 grader. Dette vil da være litt forskjellig iht hvilken type varme du ønsker.

Hvilken type varme bør installeres og hvordan kan man enkelt ivareta ENØK (ENergi ØKonomiserende tiltak) for å spare penger på både kort og lang sikt. Med vannbåren varme vil det være naturlig å ha en høyere temperatur når du ikke er der, grunnet treghet i oppvarmingen. 

Et elektrisk varmegulv er raskere å varme opp og således kan senkes noe mer. Panelovner er også vanlig å styre fra smarthytta.  Det vil også kanskje være nødvendig å ha varmekabler i vannrørene for at disse ikke skal fryse og da er det veldig smart å ha denne styringen også på en APP, som alt annet du installerer. Sørg for å ha kun 1 APP som sørger for at alle systemer snakker med hverandre. 

Hvordan kan du belyse hytta, både innen- og utendørs, på en smart og effektiv måte, uten å «pepre» taket med lyskilder er ting vi kan hjelpe deg med å foreslå eller prosjektere . I tillegg så ønsker man jo en varm hytte og da vil effektbelysning også være en faktor når du skal ha gjester eller bare litt ost og kjeks med din kjære. Her vil det også være naturlig å se på interiøret, hvilken benkeplate skal du ha og hvilken farge vil det være på vegger i allmennrom. 

Dette henger da sammen med hvilke type lys som du bør installere. I de aller fleste rom så ønsker man å ha et så varmt lys som mulig og da gjerne kanskje lys som kan gi deg fra 2000K – 2800Kelvin i en og samme lyskilde. Kelvin er betegnelsen på hvilken farge lyskilder har. 

Designet på brytere og stikkontakter skal ofte matche interiøret og vanligvis så er det designbrytere i sort, aluminium/stål eller hvit som er trenden samt at en installerer smartbrett som styrepanel i matchende farger for slike rom. Stikkontakter er ofte hvite der hvor de ikke synes og i samme farge som bryterne der hvor de synes. 

Dimming eller bare av/på lyssoner må du også tenke igjennom. Typisk er badet, hvor det vil være på/av av speillys mens takbelysningen er dimmet. Noen vil ha en nisje i dusj eller over badekar, hvor sjampo og balsam eller boblevannet stå avkjølt til dagens deilige bad. Selvsagt er det stilig at det er lys i denne nisjen.

En borte/hjemme bryter ved utgangsdører sparer deg for mange tasteklikk og er dessuten energibesparende og med bare ett klikk på borte funksjonen settes leiligheten i den bortemodus med f.eks. senke varmen, slå av lysene og senke persiennene, senker hastigheten på friskluft aggregatet  og slår på alarmen. Når du kommer hjem så skjer det motsatte.

Allmenn rom vil typisk ha scenarie funksjoner, hvor du slipper å trykke på mange dimmere eller brytere for å stille inn lyset, men enkelt kan ha ulike scenarier for når du kommer hjem, lager middag, tar kvelden, ser på TV, har gjester eller rett og slett bare skal ha en rolig kveld. Alle funksjoner styres da etter kun et trykk på en av bryterne. Det er selvsagt populært å ha en God natt og god morgen funksjon ved sengen, hvor en når en har lagt seg trykker huset i natt-stilling og i dag-stilling når du står opp.

Alle lysfunksjoner styres da fra samme APP som varmen

Skal du ha persienner, gardiner eller screens så tenk automatikkstyring av disse for de skal også sørge for at du sparer energi og dermed penger. Om dette ikke er styrt så kan du få oppvarming av et rom unødvendig slik at behovet for kjøling vil bli stort og da må jo aggregatet forsyne rommene med mere kald friskluft som igjen er en kostnad. Alle elementene styres fra en APP.

Alt dette styres da fra samme APP som til Lys og Varme.

Alarm er noe av det viktigste du skal tenke på. Ønsker du vektertjenester når alarmen går eller er det nok at du får beskjed via detektorer og sirener om at det er blitt forsøkt å bryte seg inn , har vannlekkasje eller røykutvikling. Det samme vil være presserende for om spenningen til kjøleskap og fryser eller annet viktig utstyr er borte. Her kan du via Delta Dore smarthus alarm kunne få en melding på telefonen eller SMS om du ønsker dette. Det er ingen årlige kostnader forbundet med alarmsystemet til Delta Dore.

Overvåking med kamera er noe flere og flere velger. Kamera som innendørs gjør at du kan overvåke hytta og utendørs se snøforhold eller situasjonen rundt hytta, og selvsagt høre om det er noen i rommet og se hva som skjer .

Du styrer alarmen på den samme APP som for lys, varme og persienner.

Din handlekurv